Esittely

Olen Laura, ja asun Asikkalan kunnassa Päijät-Hämeessä pienen perheeni ja koirien (ja kissojen, kanien ja hiirien) kanssa. Koulutukseni liittyy eläimiin vahvasti, ja olen töissä eläinalalla. Vapaa-aikaani kulutan erilaisissa koiraharrastusriennoissa niin omia koiria kouluttaen kuin myös erilaisia koulutuksia vetäen. Tällä alalla ei tule valmiiksi... ja se siitä tekeekin erittäin mielenkiintoista.

Olin ihastellut lapinporokoiria jo muutaman vuoden ajan, ennen kuin oli sopiva aika hankkia oma. Lapinporokoiraan päädyin ihastuttuani Taran liioittelemattomaan peruskoiramaiseen olemukseen. Rotuihin tutustuessani sain käsityksen, että lapinporokoirat ovat koulutettavissa harrastuksiin, joihin olin jo x-rotuisten kanssa täysin hurahtanut. Historia poroa paimentavina koirina ja suomalaiset juuret lisäsivät kiinnostustani. Rotu oli kerennyt tulla jo tutuksi sitä omaa odotellessa, ja lopulta mutkan kautta minulle tuli juuri Taimi. Siinä on kohtalolla ollut varmasti sormensa pelissä, sillä se sopii minulle koirana erittäin hyvin. Kasvatusta toivoin pystyväni aloittamaan, ja vaikka Taimilla omat puutteensa olikin, uskon, että sillä on myös annettavaa lapinporokoirille. Näin aloitin hyvin pienimuotoisen kasvatustyöni, ja ensimmäinen pentue (Avaruuslapset) syntyivät kesällä 2011. Suunnitelmista ja syntyneistä pentueista voit lukea Pentuja ja Pentueet sivuilta.

Millaisia lapinporokoiria minä haluan kasvatuksellani saattaa ihmisten ystäviksi? Toivon, että se pysyy toiminnallisena rotuna, ja että mahdollisuus alkuperäiseen käyttöön poropaimenena säilyisi (niin henkisiltä kuin fyysisiltä ominaisuuksiltaan), vaikka koirat suurimmaksi osaksi nykyään tekevätkin muuta virkaa kuin ovat poropaimenena. Porokoirakerho ry järjestää vuosittain jossakin päin poronhoitoaluetta mahdollisuuden käydä testaamassa koiran ominaisuuksia porojen kanssa, johon kannustan ottamaan osaa. Rotuisekseen tunnistettava, toimintakykyinen ja reipas koira on tavoitteenani. Koiran kanssa pitäisi pystyä harrastamaan, onhan sen tarkoituskin olla ihmisen kanssa toimiva, vaikka korkeimmat tittelit harvassa saattavat ollakin. Yhteistyötä, toimintakykyä ja –tarmoa kuitenkin täytyisi löytyä. Lapinporokoiraihmisiltä odotan ulkonaliikkumisaktiivisuutta, ja kiinnostusta ainakin perustottelevaisuuden harjoittelemiseen koiran kanssa, sillä siitä on hyötyä niin koiran omistajalle kuin koirallekin. Moni koira saattaa tarvita myös muutakin aktiviteettia, vaikka kisaamaan ei tavoitteet olisikaan.